Size bir telefon kadar yakınız, bizi arayın
0 216 313 58 15 - 16 | 0 533 398 75 29

Yük Asansörü

POYRAZ HİDROLİK yük asansörü, yük platformu, yük lifti imalatında Avrupa standartlarına uygun CE kalitesinde ürünler imal etmektedir.

Yük Asansörü Nedir ?

19. yüzyılda bazı maden ocakları ve fabrikalarda, kömür ve gerekli maddelerin taşınmasında yük asansörleri kullanılıyordu. İnsanların can güvenliğini tehlikeye atmayan ilk asansörler 19. yüzyıl ortalarında yapıldı. Bu döneme kadar kentlerdeki yapılar insanların merdivenle yukarı çıkabileceği yükseklikte, en çok beş altı katlı yapılıyordu.

Bu güvenli asansörler buhar gücü ile çalışıyordu. Bu asansörlerde buhar makinesi bir tamburu döndürüyor, asansör kabinini çeken halat da tıpkı makaralı balık oltalarında olduğu gibi bu tamburun üzerine sarılıyordu.

1870-1900 yılları arasında çoğunlukla hidrolik asansörler kullanıldı. Bu sistemde, yarısı yapının en üst katından yere kadar inen, öbür yarısı da temelin altında toprağa gömülü olan çelikten bir silindir asansör boşluğunu oluşturuyordu. Asansörün kabini de bu silindirin içinde aşağı yukarı hareket eden çok sağlam bir çelik pistonun üzerine oturtulmuştu.

Silindire basınçlı su pompalandığında aşağıya iniyordu. 1890’dan sonra elektrik motorları yaygınlaşınca hidrolik asansörlerin yerini elektrikli asansörler aldı. Bugün kullanılan asansörlerin hemen hepsi elektriklidir.Günümüzde sadece yüksek binalarda kullanma zorunluluğundan ziyade artık günlük ihtiyaçlararasında yer alan asansörlerin icadı milattan öncesine dayanmaktadır.

Milattan önce 200’lü yıllarda yaşayan Archimedes (Arşimet) tarafından ilk olarak insan gücüyle çalışan basit bir kaldıraç yapıldığı ve bunun Roma Saraylarında kullanıldığı tarih kitaplarında yer almaktadır. Bu dönemde kullanılan bu tarz ilkel asansörler; insan, hayvan veya su gücü yardımıyla çalışmaktaydı.

19. yüzyıl ortalarından itibaren, madenlere, depolara veya fabrikalara malzeme taşımak için kullanılan asansörlerde buhar gücü kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Ancak buna rağmen halatla bağlı olan bir platform şeklinde olup herhangi bir emniyeti yoktur.1853 yılında, Amerikalı mucit Elisha Otis sadece iki kat arasında çalışan basit bir yük asansörü yapmış ve düşmeyi önleyecek güvenlik elemanlarını sergilemek amacıyla halatları devre dışı bırakarak bir gösteri yapmıştır.

Tarihin en eski çağlarında insanlar değişik metotlarla günün ve zamanın koşullarına uygun ilkel tasarımlı yük asansörleri yapmış ve omuzlarındaki yükleri hafifletmişlerdir.

İnsanlık ve Buluşlar

Günümüz dünyasında birçok bilimsel buluşların ve icatların tarihteki bilim adamlarının o günün zor kuşullarında bulduğunu ve günümüz dünyasına ışık tuttuğunu söylemeliyiz.

Mesela deniz yolu ulaşımında ya da taşımacılığında, yolcu ve yük nakillerinde, yük istiflemede, depolamada, birçok deniz, hava, demir yolu ve kara taşıtlarında kullanılan hidrolik sistem (Akışkan sıvı) aslında M.Ö. üçüncü yüz yılda Yunanlı matematikçi, fizikçi, astronom, Arşimet’in hamam da yıkanırken tesadüfen bulduğunu ve günümüz dünyasında asla vazgeçemeyeceğimiz alet ve taşıtlarda kullanıldığını düşününce gerçekten insanlığın Arşimet’e şükran duyması gerektiğini düşünüyorum.

Arşimet suyun kaldırma kuvvetini bulduktan sonra insanlık su üzerinde batmadan yüzen deniz araçları yapmaya başladılar, daha sonra aynı yöntemle insan gücü ile taşınamayacak kadar ağır olan yüklerin kaldırılmasında suyun kaldırma kuvvetinden yararlandılar

Bir diğer adı (akışkan sıvı olan) hidrolik artık dünya üzerinde hemen her alanda kullanılacaktı.

Önce basit hidrolik yük asansörleri yaptılar daha sonra ilkel asansörlerden daha emniyetli ve daha hızlı yük asansörleri yaptılar. Bu buluş artık insan hayatında çok önemli bir dönüm noktası oldu artık çok katlı binalar yapmak hem daha kolay hem daha hızlı olacaktı nede olsa hidrolik asansörler çalışıyorlardı.

Hidrolik kaldırma kuvveti ve itme kuvveti neredeyse tüm motorlu araçlarda kullanılmaktadır.

2018 yılında dünyamızın üstün teknolojisine ışık tutan Arşimet’i saygı ve sevgiyle anıyoruz.